Ipse de Brugge | Zwammerdam

Een mooie, warme lentedag in maart 2016. Eén van de medewerkers liep naar de cliënten en zag tot zijn verbazing dat iedereen binnen zat. Waarom? Daarover zei één van de cliënten heel scherp: “er is geen tuin.”

Wensen & ontwerp

Dit was voor Ipse de Brugge genoeg aanleiding om de buitenruimte van de locatie onder handen te nemen. Wij werden benaderd en gevraagd om samen met hen te onderzoeken welke mogelijkheden er waren voor de zorginstelling, om zo de cliënten weer naar buiten te laten gaan. In het oriënterende gesprek met de medewerkers en wettelijk vertegenwoordigers is er een tuinontwerp gemaakt. Daarin hadden we met elkaar maar één doel: naadloos aansluiten op de wensen en behoeften van de cliënten, zodat zij kunnen genieten. Het tuinontwerp is gebaseerd op wensen als:

  • de tuin moet rolstoel-toegankelijk zijn
  • geur en kleur hebben
  • in alle hoeken moet iets te beleven zijn
  • bewoners moeten in de tuin geprikkeld worden en gestimuleerd worden om in beweging te komen
  • het activeren van herinneringen
  • zich in de tuin veilig kunnen voelen  

Aanleg

Tijdens de aanleg van de tuin waren de cliënten nauw betrokken. Elke dag waren de bewoners te vinden bij onze hoveniers. Het is bijzonder om te ervaren dat het aanleggen van de tuin zoveel reuring geeft bij de cliënten! Onze hoveniers én de cliënten hebben van elk moment samen genoten. Zo hebben verschillende cliënten op dagbesteding DVO ‘t Hof ook hun steentje bijdragen aan de aanleg van de tuin. Gaaf om te zien dat er zoveel verschillende mensen mee hebben gewerkt aan het opbouwen van de tuin!

Oplevering

In augustus 2017 was het zover: de tuin was klaar en werd geopend! Een verscheidenheid van elementen is terug te vinden in de tuin. Herinneringen worden opgehaald met de spelletjestafel vol oud Hollandse spelletjes. Zintuigen worden geprikkeld door alle geuren en kleuren van de nieuwe bloemen en planten. Verschillende balanceer- en bewegingsoefeningen stimuleren en activeren de mobiliteit van de cliënt. Bij een krijtbord gaat de cliënt creatief aan de slag en laat hij zijn verbeelding werken.