Erky Zorg

De ErkyZorg-tuin

Erkytuin is een concept gericht op beleving. Die beleving is een uitdaging voor zowel de cliënt, de familie en de verzorger. Zij staan centraal!

De ErkyZorg-tuin is een belevingsgerichte therapietuin voor verschillende doeleinden in de zorg. Zo kan de tuin heel goed aangelegd worden in een verzorgingstehuis voor demente ouderen, maar helpt het net zo goed mee aan herstel in revalidatiecentra. In de ontwerpfase van de tuin staan de behoeften van de cliënt en de capaciteiten van de zorginstelling voorop. Samen met zorgverleners en professionals kijken we naar de allerbeste mogelijkheden om de tuin naadloos aan te sluiten op de zorg die wordt aangeboden. Het concept bevat acht elementen, welke allemaal gecombineerd kunnen worden. De een sluit de ander niet uit, het is net wat u nodig heeft. Onze elementen zijn gebaseerd op therapieën uit de zorg en stimuleren elk op zijn eigen manier de ontwikkeling van de cliënt.

Erkytuin gelooft in geluksmomentjes, die voor stralende ogen zorgen bij de cliënt. De tuin bloeit en het zelfvertrouwen van de cliënt groeit. De tuin zorgt voor een glimlach en die… is goud waard.

Snoezelen - Zintuigelijke activering

De lavendel is op zijn best en staat in volle bloei. Om de plant heen zoemen bijen rustig heen en weer. De geur is overduidelijk lavendel. Wat een heerlijk ontspannen moment!

Herinneren - reminiscentie

Bij een prettige stoel staat oude radio met volksliedjes van vroeger. Het zijn echte meezingers. Wat een heerlijke plek om mee te zingen en herinneringen op te halen!

De elementen van de ErkyZorg-tuin

U vindt in totaal acht elementen terug in de ErkyZorg-tuin. Deze elementen zijn gebaseerd op zorgtherapieën waarmee gewerkt wordt in de zorg.

snoezelen

Snoezelen

Het element Snoezelen komt uit de therapievorm 'Zintuigelijke Activering'. Zien, voelen, horen, ruiken en proeven zijn allemaal facetten die in dit element bij elkaar komen.

Vertroetelen

Vertroetelen, ofwel 'Passiviteiten van het dagelijks leven', is speciaal voor hen die afhankelijk is van een ander. Met verschillende voorzieningen komt de cliënt weer tot rust.

herinneren

Herinneren

Herinneren, ofwel 'Reminiscentie', staat in het teken van vroeger. De cliënt wordt gestimuleerd om goede herinneringen van vroeger op te halen.

Vertroetelen

Voelen

Het element Voelen komt voort uit 'Sensomotorische integratie'. De cliënt leert in met dit element zichzelf weer kennen door tast-, evenwichts-, en bewegingsgevoel te bevorderen.

orienteren

Oriënteren

Oriënteren is gebaseerd op de zorgvorm 'Realiteitsoriëntatie'. Verschillende kleuren, spellen en herkenningspunten vormen een stimulans voor de hier-en-nu leefwereld van de cliënt.

ontwikkelen

Ontwikkelen

'Creatief valideren' is de basis van het element Ontwikkelen. Contact maken door creatieve knutsel-, schilder- en tekensessies is in dit element het doel.

bewegen

Bewegen

De naam van dit element spreekt haast voor zich: in dit element - gebaseerd op de 'Psychomotorische therapie', gaat de cliënt volop aan de slag met beweging.

vertrouwen

Vertrouwen

Het element Vertrouwen komt voort uit de therapievorm 'Warme Zorg'. Door het creëren van kamers in de tuin, blijft de ruimte voor de cliënt overzichtelijk en rustig.

Wilt u meer weten over de ErkyZorg-tuin?

We staan u graag te woord!