Erky Kind

De ErkyKind-tuin

Erkytuin is een concept gericht op beleving. Die beleving is een uitdaging voor zowel het kind, de familie en de begeleider. Zij staan centraal!

De ErkyKind-tuin is een belevingsgerichte speel- of therapietuin voor verschillende doeleinden in het (speciaal) onderwijs. Daarentegen kan de tuin ook heel goed ingezet worden op kinderdagverblijven, bso’s en andere!

De leerontwikkeling van het kind staat in de ontwerpfase centraal. Samen met begeleiders, leerkrachten en andere betrokkenen gaan we op zoek naar mogelijkheden die het beste past bij de wensen en behoeften van het kind. De ErkyKind-tuin bevat, net als de ErkyZorg-tuin, acht elementen. Deze elementen kunnen allemaal gecombineerd worden in de tuin, net wat de behoefte is. De elementen in het ErkyKind-concept zijn gebaseerd op de leerstijlen en -methoden waaraan de ontwikkeling van het kind wordt gemeten.

Erkytuin gelooft in geluksmomentjes, die voor stralende ogen zorgen bij het kind. De tuin bloeit en het zelfvertrouwen van het kind groeit. Een tuin die zorgt voor sprankelende kinderogen… is goud waard.

Bewegen

Hinkelen of springen over de boomstammen in het gras - een stimulans voor de grote motoriek en spelontwikkeling.

Vertrouwen

Samen spelen in de zandbak en ontdekken hoe je met de ander, jezelf en emoties om gaat. Met elkaar ontdek je te vertrouwen.

De elementen van de ErkyKind-tuin

U vindt, net als in de ErkyZorg-tuin, in totaal acht elementen terug in de ErkyKind-tuin. Deze elementen zijn gebaseerd op leerstijlen en -methoden waarmee gewerkt wordt in het onderwijs.

snoezelen

Prikkelen

In dit gedeelte van de tuin wordt het kind geprikkeld om te praten en luisteren. Spraak en taal staat in het rode element centraal.

Uitdagen

Dit gedeelte van de tuin daagt uit om het kind op spelenderwijs te laten ontdekken en onderzoeken. De uitdagingen reflecteren het welzijn van het kind: zit hij goed in zijn vel en heeft het zin om op ontdekkingstocht te gaan?

herinneren

Denken

Grote krijtborden midden in de tuin om op te schrijven, ruimtes om verhalen te vertellen… Het is allemaal te vinden in het element ‘denken’. In dit gedeelte van de tuin ligt de focus op het denkvermogen van het kind.

Vertroetelen

Spelen

Klimmen en klauteren op het speeltoestel, een potje voetbal op het grasveld… Groen is de kleur van spelen! Met dit element ontdekken kinderen spelenderwijs hun eigen lijf in klimrekken en speeltoestellen en leren ze gevoelens van andere kinderen herkennen tijdens het spel.

orienteren

Begrijpen

Met het lichtblauwe element begrijpen, leert het kind te begrijpen hoe hij bijvoorbeeld moet vangen. Het kind gaat begrijpen hoe hij moet spelen met andere kinderen en hoe hij relaties aangaat. Hij snapt de strekking van een verhaal en weet hoe hij moet vergelijken, sorteren en ordenen.

ontwikkelen

Onderzoeken

Kinderlijke nieuwsgierigheid wordt door dit element ten volle benut. Looppaden met nummers op volgorde stimuleert de rekenvaardigheid van het kind. Ben je boos of blij? In de spiegel leert het kind zijn emotie te herkennen in zijn spiegelbeeld.

vertrouwen

Vertrouwen

Elkaar leren vertrouwen is essentieel in het aangaan van relaties en dus is het belangrijk om kinderen hier zo vroeg mogelijk kennis mee te laten maken. In het roze gedeelte van de tuin leert het kind om te gaan met anderen en zichzelf door het uiten van ervaringen en het delen van gevoelens.

bewegen

Ontdekken

Lekker rondjes rijden op de loopfiets door de tuin, springen met een springtouw of hinkelen over het stippenpad – buiten zijn er altijd genoeg mogelijkheden voor kinderen om lekker te spelen en bewegen. Tijdens het spelen en bewegen zal het kind zijn spelontwikkeling activeren en meer gevoel krijgen met zijn grote en kleine motoriek.

Wilt u meer weten over de ErkyKind-tuin?

We staan u graag te woord!