Element Denken

Denken

- Terug halen van wat je geleerd hebt -

Grote krijtborden midden in de tuin om op te schrijven, ruimtes om verhalen te vertellen… Het is allemaal te vinden in het element ‘denken’. In dit gedeelte van de tuin ligt de focus op het denkvermogen van het kind.

Voor de leeftijd van 2-6 jaar

In deze fase zijn kinderen nog erg op zichzelf gericht en begrijpen ze nog niet dat er andere standpunten dan die van henzelf zijn. Kinderen van deze leeftijd geloven dat levenloze objecten, zoals knuffeldieren, een leven hebben en net zo kunnen denken als mensen. Dit wordt animistisch denken genoemd. Tevens kunnen kinderen nog geen volledig onderscheid maken tussen fantasie en werkelijkheid.

In de peuter- en kleutertijd verbetert het begrip van getallen, het geheugen en de aandacht. Zo kan een kleuter tellen en weet dat hierbij regels gevolgd moeten worden. Zo weten ze dat alles maar één getal krijgt en maar één keer moet worden geteld.

Voor de leeftijd van 6-12

Een kind in deze fase leert dingen ‘in zijn hoofd’ te doen. Ze kunnen regels leren en steeds meer verbanden zien tussen dingen. Kinderen kunnen zich steeds beter inleven in iemand anders (bijvoorbeeld als ze iemand de weg wijzen) en ze kunnen problemen in hun hoofd eerst oplossen voordat ze in actie overgaan. Het onderscheid tussen fantasie en werkelijkheid wordt steeds duidelijker. Een ander belangrijke mijlpaal is de zogenaamde ‘object conservatie’: kinderen begrijpen dat dingen van vorm kunnen veranderen, maar in aantal/hoeveelheid gelijk blijven. Bijvoorbeeld dat een lang smal glas evenveel water kan bevatten als een breed laag glas.

Erkytuin geeft beleving in verschillende dimensies. Weten wat we voor u kunnen betekenen?

Neem contact met ons op!